Mokinių sportavimo ir fizinio aktyvumo laisvalaikiu sąsajos su psichosocialiniais, elgesio ir mokyklos veiksniais - Saulius Šukys; Rasa Jankauskienė (Lithuanian Sports University, 2018)
Mokslinėje literatūroje pasigendama darbų, kuriuose analizuojant mokinių psichosocialinės sveikatos ir elgsenos, susijusios su ﬁ ziniu aktyvumu, problemas būtų atsižvelgiama ir į ﬁ zinio aktyvumo kryptingumą. Todėl siekta tiks- lo - atskleisti mokinių sportavimo, ﬁ zinio aktyvumo laisvalaikiu sąsajas su psichosocialiniais, elgesio ir mokyklos veiksniais. Tiriant naudotas apklausos raštu metodas, kuriuo buvo renkami duomenys apie mokinių socialinę integraciją ir izoliaciją, savigarbą (psichosocialinius veiksnius), žalingus įpročius ir priekabiavimą (elgesio veiksnius), mokymosi motyvaciją ir požiūrį į mokyklą (su mokykla susijusius veiksnius). Tiriamąją imtį sudarė reprezentatyvi 1162 šeštų, aštuntų ir vienuoliktų klasių mokinių grupė (534 berniukai ir 628 mergaitės), tikimybiniu atsitiktiniu būdu parinkta iš Kauno miesto mokyklų. Daliai mokinių neatsakius į klausimus apie savo ﬁ zinį aktyvumą ar netinkamai tai atlikus, galutinė tiriamųjų imtis (kurios duomenys tiriant analizuojami) sumažėjo iki 919 asmenų. Apklausos duomenimis, kur kas aukštesnės socialinės integracijos yra laisvalaikiu ﬁ ziškai aktyvūs mokiniai, lyginant juos su sportuojančiais ir ﬁ ziškai pasyviais bendraamžiais. Analogiškas skirtumas būdingas ir berniukams, tačiau jis nenustatytas tarp mergaičių. Nerasta skirtumo tarp sportuojančių, laisvalaikiu ﬁ ziškai aktyvių ir pasyvių mokinių savigarbos. Rūkymas labiau paplitęs tarp ﬁ ziškai pasyvių mokinių. Sportuojantys mokiniai dažniau rūko nei laisvalaikiu ﬁ ziškai aktyvūs bendraamžiai. Tiek tarp mergaičių, tiek tarp berniukų nustatyta tendencija, kad dažniau rūko laisvalaikiu ﬁ ziškai pasyvūs mokiniai, lyginant juos su ﬁ ziškai aktyvesniais bendraamžiais. Skirtumas tarp įvairaus ﬁ zinio akty- vumo mokinių pagal svaigiųjų gėrimų vartojimą nenustatytas. Fiziškai aktyvūs mokiniai dažniau įsitraukia į priekabiavimą nei sportuojantys ir ﬁ ziškai pasyvūs bendraamžiai. Jiems statistiškai reikšmingai būdingesnis priekabiavimas, tačiau reikšmingų sąsajų tarp viktimizacijos ir ﬁ zinio aktyvumo nerasta. Laisvalaikiu ﬁ ziškai aktyvių mokinių mokymosi motyvacija aukštesnė nei sportuojančių ir ﬁ ziškai pasyvių. Analogiškai laisvalaikiu ﬁ ziškai aktyvių berniukų mokymosi motyvacija aukštesnė nei sportuojančių mokinių. Laisvalaikiu ﬁ ziškai aktyvūs mokiniai yra palankesnės nuomonės apie save, kaip apie moksleivį, nei sportuojantys ar ﬁ ziškai pasyvūs bendraamžiai. Analogiška tendencija nustatyta ir tarp mergaičių, tačiau nebūdinga berniukams. Raktažodžiai: mokinių fizinis aktyvumas, socialinė integracija ir izoliacija, savigarba, žalingų įpročių ir priekabiavimo raiška, mokymosi motyvacija, požiūris į mokyklą.