ПРОФІЛЬ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ У ДІТЕЙ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ, КЛІНІЧНИЙ ДОСВІД - О.С. Рубіна; Я.М. Кулик; О.А. Моравська; К.Т. Берцун; Р.О. Гомон (Bukovynian State Medical University, 2021)
Вступ. Структура онкологічної захворюваності дитячого населення має свої особливості. Більшість пухлин, що виникають в дитячому віці, мають ембріональне походження. Злоякісні новоутворення (ЗН) залишаються одним із найтяжчих захворювань дитячого віку. На даний час очевидно, що проведення заходів, спрямованих на зниження захворюваності й смертності від ЗН, поліпшення якості життя хворих онкологічного профілю неможливе без адекватного обліку й реєстрації цієї групи пацієнтів. Наведено структуру онкопатології у дітей різних вікових груп Вінницького регіону. Мета дослідження. Надати медико-статистичну оцінку злоякісних новоутворень у дітей Вінницької області та висвітлити досвід лікування новонародженої дитини з гігантською тератобластомою зовнішньовнутрішньої локалізації та тератомою внутрішньої локалізації. Результати дослідження. Представлений профіль злоякісних новоутворень у дітей Вінницької області та описаний клінічний випадок гігантської тератобластоми зовнішньо-внутрішньої локалізації та тератоми внутрішньої локалізації. Висновки. Враховуючи складність анатомічної локалізації крижово-куприкової тератобластоми (ККТ), найбільш інформативним діагностичним методом є комп'ютерна томографія з контрастним підсиленням, яка дозволяє чітко визначити топографічне розташування пухлини та її відношення до оточуючих анатомічних структур. Раннє оперативне лікування ККТ, а саме видалення пухлини із куприком, є єдиною вірною та виправданою тактикою лікування.