Çizgi filmlerin ilkokul öğrencilerinin duyuşsal özelliklerine etkisine yönelik bir karma yöntem çalışması - Selma Baş Dönergüneş (Ömer Gökhan Ulum, 2021)
Çizgi film izlemek, çocukların duyuşsal gelişimleri üzerinde büyük etkiye sahip olan olağan çocuk aktivitelerinden biridir. Bu araştırmada genel olarak çizgi filmlerin ilkokul öğrencilerinin duyuşsal özellikleri üzerindeki etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın yöntemi nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntemdir. Çalışmada nicel verilerin toplanıp analiz edildikten sonra nitel verilerin toplandığı açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır Araştırmanın nicel verileri Mersin ilinin Tarsus ilçesinde öğrenim gören 126 ilkokul öğrencisinden elde edilmiştir. Araştırmanın nitel verileri ise 12 öğrenci ile görüşme yapılarak elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre çizgi filmlerin ilkokul öğrencilerinin duyuşsal özellikleri üzerinde oldukça yüksek bir etkisi vardır. Bu etkinin düzeyi kız öğrencilerde erkek öğrencilere göre daha fazladır. Ancak çizgi filmlerin ilkokul öğrencilerinin duyuşsal özellikleri üzerindeki etkisini sınıf düzeyleri değiştirmemektedir. Yapılan görüşmelerde çocukların çizgi filmlere yönelik olumlu duygular geliştirdikleri sonucuna varılmıştır.