Portrét polského učitele - Jiří Prokop (Czech Pedagogical Society, 2017)
Tato stať analyzuje výzkumy, které proběhly v Polské republice těsně před zaváděním rozsáhlé školské reformy. Byly a jsou jistě inspirující pro ty, kteří tyto reformy v Polsku zavádějí. Ale i u nás se hovoří o některých změnách ve školství, i když ne v takovém rozsahu, jako u našich sousedů. Také se nám otevírá možnost porovnat portrét polského učitele s učitelem českým. Článek navazuje na informaci o reformě polského školství v Pedagogické orientaci č. 3/1999.