Koronavirüs Sosyal Mesafe Tutum Ölçeği'nin Psikometrik Özellikleri: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Hamide Zengin; Öznur Tiryaki; Nursan Çınar (Sakarya University, 2023)
Amaç: Bu çalışma, Koronavirüs Sosyal Mesafe Tutum Ölçeği'nin (KSMTÖ) Türkçe kültürel adaptasyonunun, geçerlik ve güvenirliğinin yapılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Metodolojik ve tanımlayıcı tipte yapılan bu çalışmaya 277 katılımcı dahil edilmiştir. Araştırma verileri Haziran-Temmuz 2021 tarihleri arasında tanıtıcı bilgi formu ve KSMTÖ ile toplanmıştır. Faktör analizi, Cronbach Alfa katsayısı ve madde-toplam puan analizi hesaplanmıştır. Bulgular: Ölçek 14 madde ve iki alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçek, toplam varyansın %47,069'unu açıklamaktadır. Yapı geçerliği sonucunda ölçek maddelerinin faktör yükleri 0,30'un üzerinde bulunmuştur. Doğrulayıcı Faktör Analizi sonucunda elde edilen uyum indeksleri χ²/sd 2,501; RMSEA 0,074; GFI 0,915; AGFI 0,875; CFI 0,921; SRMR 0,064 olarak elde edilmiştir. Ölçek alt boyutların Cronbach Alfa katsayısı sırası ile 0.709, 0.834 olarak bulunmuştur. Sonuç: KSMTÖ'nin, bireylerin sosyal mesafe uygulamasına ilişkin tutumlarını ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu görülmüştür.