Alternatif hızlı maksiller genişletme ve daraltmanın sirkummaksiller süturalar üzerine etkisinin 99mTc-MDP spect kemik sintigrafisi ile değerlendirilmesi - Hatice Gökalp; Çiğdem Soydal; Ruhangiz Samuroğlu; Funda Aydın Mustafa (Ankara University, 2014)
Bu çalışmanın amacı, alternatif hızlı maksiller genişletme ve daraltma Alt-RAMEC yönteminin sirkummaksiller süturalar üzerindeki etkisinin ''99mTechnetium-Methylene Diphosphonate 99mTc-MDP Single Photone Emission Computed Tomography SPECT Kemik Sintigrafisi'' ile değerlendirilmesidir. Bu retrospektif çalışmanın materyali Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında Alt - RAMEC yöntemi ile tedavi gören 7 adölesan bireyin 99mTc-MDP SPECT Kemik Sintigrafi kayıtlarından oluşmaktadır. Tüm bireyler maksiller darlığı olan veya olmayan iskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahiptir. Bireylerin ortalama kronolojik yaşı 11,3±0,86' tür. Çalışmada, McNamara tipi maksiller ekspansiyon apareyi kullanılarak midpalatal ve sirkummaksiller süturaların elevasyonu için AltRAMEC protokolü uygulanmıştır. Alt-RAMEC protokolüne göre, ilk hafta ekspansiyon, ikinci hafta konstriksiyon şeklinde devam edilmiş ve 7. hafta ekspansiyon ile bitirilecek şekilde 7 haftalık bir maksiller genişletme yapılmıştır. Günlük ekspansiyon/konstriksiyon miktarı 0,5 mm'dir. Maksilla ve sirkummaksiller süturaların kemik aktivitesi 99mTechnetium-Methylene Diphosphonate 99mTc-MDP enjeksiyonu ile kemik SPECT uygulanarak değerlendirilmiştir. SPECT görüntüleri transaksial-koronal-sagittal düzlemlerde alınmıştır. SPECT kemik sintigrafisi kayıtları Alt-RAMEC öncesi T1 , kesici dişler başabaş ilişkideyken T2 ve T2 periyodundan 6 ay sonra T3 periyodlarında olacak şekilde alınmıştır. Dönemler arasındaki değişiklikleri göstermek için varyansların tekrarlanan ölçüm analizleri ANOVA kullanılmıştır. T1, T2 ve T3 periyodlar arasında hesaplanan kemik aktivite indeksi KAI değerlerindeki değişim değerlendirildiğinde sütura palatine medianın sağ arka kesiminde p=0.05 , sağ sütura zigomatikomaksillariste p=0.004 , sol sütura zigomatikomaksilleriste p=0.04 ve sol sütura temporomaksillariste p=0.007 izlenen değişiklikler istatistik olarak anlamlı bulunmuştur. Bu çalışmanın sonucunda, Alt-RAMEC yönteminin midpalatal süturu genişletme etkisine ek olarak sirkummaksiller süturaların bazıları üzerinde de etkili bir maksiller ekspansiyon yöntemi olduğu bulunmuştur.