Tietoturva‐ ja tietosuojaosaaminen koko henkilöstön perustaidoksi - Lotta Anttila; Sirpa Liimatta (Finnish Social and Health Informatics Association, 2011)
UULA‐projektin ja ohjelmistotoimittaja Granite Partners Oy:n toteuttama tietoturvan ja tietosuojan verkkokoulutus on otettu koko julkisen sektorin sosiaali‐ ja terveydenhuollon käyttöön Lapin maakunnassa. Organisaatioiden johto ja henkilöstö antavat siitä hyvää palautetta. Verkkokoulutus on koettu toimivaksi tavaksi opiskella tietoturva‐ ja tietosuoja‐asioita, kun koulutetaan suuria henkilöstömääriä. Koulutuksen myötä henkilöstö kertoo kiinnittävänsä enemmän huomiota tietoturva‐asioihin ja muuttaneensa toimintatapojaan tietoturvallisemmiksi. Tärkeimmäksi osa‐alueeksi nousevat salassapito ja tietojen luovuttaminen, josta toivotaan järjestettävän myös lisäkoulutusta. Esimiesten antama tuki ja tiedon jakaminen ilmenevät tärkeiksi asioiksi koulutuksen suorittamisessa. Tässä artikkelissa kuvataan henkilöstön kokemuksia tietoturvan ja tietosuojan verkkokoulutuksesta ja sen esiin nostamia mahdollisuuksia koulutuksen kehittämiseksi.