Unilateral Dudak Damak Yarıklı Hastalarda Nazopalatin Kanalın Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile Değerlendirilmesi Evaluation of the Nasopalatine Canal with Cone-Beam Computed Tomography in Patients with Unilateral Cleft Lip and Palate - Nihal Ersu; Aykağan Coşgunarslan (Selçuk University, 2023)
Amaç: Dudak damak yarıkları (DDY) kraniyofasiyal bölgede en sık görülen malformasyonlardır. Nazopalatin kanal (NPK) genellikle maksiller orta hatta ve insizör dişlerin posteriorunda bulunur. Kanal oral kaviteye insiziv foramen (IF) aracılığı ile açılır; nazal septumun her iki tarafında Stensen foramen (SF) ile nazal kavitede sonlanır. DDY'li hastalarda oluşan çeşitli anatomik ve dental değişikliklere bağlı olarak maksillar ön bölgede estetik ve fonksiyonel bozulmalar söz konusudur. Bu bölgenin rehabilite edilebilmesi amacıyla implant tedavilerine sıklıkla başvurulur. İmplant cerrahisi sonrası olası post-operatif komplikasyonlardan kaçınılması amacıyla bölge anatomisinin Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) ile değerlendirilmesi önemlidir. Bu çalışmanın amacı, KIBT görüntülerinde, DDY'li bireyler ile sağlıklı kontrollerde NPK morfolojisini ve lineer ölçümlerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma retrospektif olarak yürütülmüştür. Çalışmaya 22'si unilateral DDY hastası, 25'i kontrol grubu hastası olmak üzere 47 birey dahil edilmiştir. NPK'nın morfolojik, boyutsal özellikleri ayrıca Stenson foramen ve insiziv foramen çapları KIBT görüntüleri üzerinde değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubu ve kontrol grubu arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı fark yoktu. NPK morfolojisi, NPK uzunluğu, NPK sayısı, SF sayısı, SF çapı, IF çapı açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. DDY'li grupta huni şeklinde NPK daha fazla izlenirken, kontrol grubunda silindirik NPK daha fazlaydı. Çalışma grubunda daha geniş NF çapı ve SF çapı bulunmasına rağmen NPK uzunluğunun daha kısa olduğu saptandı. IF sayısı ise iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark göstermedi. Sonuç: Bu çalışma, DDY'li hastalarda NPK'nin anatomik değişkenlik gösterdiğini doğrulamaktadır. Bu nedenle, DDY hastalarında maksillar ön bölgeye yönelik cerrahi girişimler öncesinde bölgenin KIBT ile ayrıntılı anatomik değerlendirilmesinin yapılması önem arz etmektedir.