مقایسه اثر پتیدین و ماساژ بر میزان درد هنگام زایمان و مدت مراحل زایمان - منیژه سرشتی; فریبا آصفی; مرضیه شبانیان; شایسته بنائیان (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: اپیوئیدهای سیستمیک و ماساژ درمانی، به طور شایع جهت تسکین درد زایمان استفاده می‌شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر پتیدین و ماساژ بر میزان درد هنگام زایمان و مدت مراحل زایمان انجام شد. روش‌کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1391 بر روی 120 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان ولی عصر بروجن انجام شد. واحدهای پژوهش به صورت تصادفی در یکی از سه گروه ماساژ، پتیدین عضلانی و مراقبت استاندارد قرار گرفتند. گردآوری داده‌ها با استفاده از فرم‌های مصاحبه، معاینه و مشاهده انجام شد. ارزیابی درد با مقیاس دیداری درد انجام شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون‌های آماری توصیفی، تی زوجی، کای اسکوئر، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: در بین سه گروه مورد مطالعه، شدت درد زایمان، نیم ساعت پس از مداخله تفاوت معنی داری داشت و شدت درد در گروه ماساژ از دو گروه دیگر کمتر بود (001/0=‏p‏)‏. شدت انقباضات رحمی در سه گروه اختلاف معنی داری داشت و در گروه ماساژ نسبت به دو گروه دیگر کمتر بود (0001/0>p). تفاوت آماری معنی داری بین سه گروه از نظر مدت مراحل اول (086/0=p) و دوم (295/0=p) زایمان وجود نداشت. نتیجه‌گیری: ماساژ و پتیدین عضلانی، باعث کاهش درد زایمان می‌شوند، اما ماساژ درمانی بدون هیچ عارضه جانبی، تسکین درد پایدارتری ایجاد می‌کند. ماساژ درمانی، مداخله ای ایمن، مؤثر و ارزان است و می‌تواند جهت تسکین درد زایمان استفاده شود.