Fyziologické anaerobní charakteristiky slovinských elitních hráčů stolního tenisu Physiological anaerobic characteristics of Slovenian elite table tennis players - Gordana Furjan-Mandić; Radoje Milić; Miran Kondrič (Palacky University, 2007)
Cílem tohoto výzkumu byla analýza anaerobních charakteristik slovinských elitních hráčů a hráček stolního tenisu. Celkem 8 osob bylo rozděleno do dvou skupin. První skupina zahrnovala čtyři nejlepší slovinské hráčky a druhá skupina zahrnovala čtyři nejlepší slovinské hráče. Pro měření jsme používali Wingate test (WAnT). Při WAnT se provádí šlapání po dobu 30 sekund při maximální rychlosti proti konstantnímu silovému nastavení, aby se dosáhlo nejvyšší střední a vrcholové síly. Pro silové nastavení jsme použili původní doporučenou rovnici (0,075 kpkg–1 bw, síla odpovídající stupni mechanické práce o 4,41 J rev.–1kilogram–1bw) na ergometru Monark 634. Pro odhad koncentrace laktátu v krvi a svalech jsme odebírali vzorky krve o 20 μL z heparinem ošetřených ušních lalůčků účastníků před a bezprostředně po ukončení testu a také vždy 3, 5 a 7 minut po zkoušce pro analýzu laktátu. Údaje jsme zpracovávali pomocí statistického software SPSS 8.0 pro Windows a pomocí software pro WAnT. Anaerobní vlastnosti subjektů naměřené 30sekundovou zkouškou WAnT ukázaly, že skupina mužů vyvinula střední sílu 7,95 wattů.kg–1 a vrcholovou sílu 9,60 wattů.kg–1 a že silový výkon se po 30 sekundách snížil o 33,08 %. U skupiny žen činila odpovídající hodnota střední síly 6,55 wattů.kg–1 a vrcholová síla 8,03 wattů.kg–1, přičemž silový výkon se po 30 sekundách snižoval o 31,83 %. Vrcholová síla vypočtená při tomto průzkumu se pohybovala od 8,7 wattů.kg–1 do 10,4 wattů.kg–1 ve skupině mužů a od 7,0 wattů.kg–1 do 8,8 wattů.kg–1 ve skupině žen. Na základě stanovené citlivosti WAnT pro detekci změn vyvolaných základní tělesnou přípravou hráčů stolního tenisu se náš výzkum týká problematiky účinků tréninku na anaerobní výkon. The aim of this research was to analyze the anaerobic characteristics of Slovenian elite table tennis male and female players. A total of 8 subjects were divided into two groups. The first group consisted of the four best Slovenian female players while the second group consisted of the four best Slovenian male players. For measurements we used Wingate test (WAnT). WAnT requires pedaling for 30 s at maximal speed against a constant force setting to yield the highest mean and peak power. We used the original recommended equation for force settings (0.075 kp·kg-1 bw, a force equivalent to a level of mechanical work of 4.41 J rev.-1 kilogram-1 bw) on the Monark 634 ergo meter. To estimate the lactate concentration in the blood and muscles, we collected 20 μL blood samples from the participants' heparinzed earlobes, before and immediately after finishing the test and also, respectively, 3, 5 and 7 minutes after the test for lactate analysis. The data were processed by the statistical software SPSS 8.0 for Windows and the software for WAnT. The anaerobic capacities of the subjects as measured by the WAnT 30 second test indicated that the male group developed a mean power of 7.95 watts·kg-1 with a peak power of 9.60 watts·kg-1, and that power output declined by 33.08% over 30 seconds. For the female group the corresponding values were a mean power of 6.55 watts·kg-1 with a peak power of 8.03 watts·kg-1, and that power output declined by 31.83% over 30 seconds. The peak power calculated in this study ranged from 8.7 watts·kg-1 to 10.4 watts·kg-1 in the male group and 7.0 watts·kg-1 to 8.8 watts·kg-1 in the female group. Based on the established sensitivity of the WAnT to detect changes brought about by the basic physical preparation of table tennis players, our research addresses the problem of training effects on anaerobic performance.