Proces wycofania hikikomorich na przykładzie 24 hikikomorich japońskich - Karolina Kalita (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Niniejszy artykuł prezentuje fragment wyników badań mojej rozprawy doktorskiej, na łamach której przyjąwszy w perspektywie socjologicznej, że mam do czynienia z przykładem czy formą jednego z pięciu typów adaptacji do sytuacji anomii, nazwanym przez socjologa amerykańskiego  Roberta K. Mertona "wycofaniem", opisałam na przykładzie 24 hikikomorich japońskich problem będący w centrum moich zainteresowań naukowych-shakaiteki hikikomori (ang. social withdrawal) w Japonii (i.a. profil hikikomoriego, proces wycofania hikikomorich, czynniki społeczno-kulturowe sprzyjające wyborowi takiej formy wycofania, jaką jest hikikomori etc.) A dokładniej, niniejszy artykuł prezentuje proces wycofania hikikomorich. .