Darbo aplinkos veiksnių įtaka slaugytojų sveikatai - Gintarė Aukštikalnytė; Danguolė Drungilienė; Viljaras Reigas; Gintautas Minelga (Lithuanian Sports University, 2021)
Tyrimo pagrindimas. Sveikatos priežiūros specialistų darbo aplinka yra svarbus veiksnys, kuris turi įtakos dirbančiųjų gyvenimo kokybei ir sveikatai. Darbe vyraujant tokiems psichosocialiniams rizikos veiksniams kaip, stresas, ilgos darbo valandos, dideli reikalavimai, susidūrimai su pacientų smurtu ir mirtimi, pamaininis darbas ir pan., sutrinka darbo ir poilsio režimas, darbuotojams sukeliamas stresas, pervargimas ir kt. Ne visi slaugytojai geba atlaikyti nuolat patiriamą darbo įtampą, todėl padidėja nepageidaujamų sveikatos problemų tikimybė. Tikslas. Išanalizuoti darbo aplinkos veiksnių įtaką slaugytojų sveikatai. Metodai. Anketinės apklausos būdu apklausti 121 slaugytojai, dirbantys ligoninėse. Apklausai atlikti naudoti darbo patirties vertinimo (WEMS) ir salutogeninių sveikatos indikatorių skalės (SHIS). Rezultatai. Slaugytojų sveikata vertinta "Salutogeninių sveikatos indikatorių skale". Bendrojo sveikatos rodiklio vidurkį bendroje tiriamųjų grupėje sudarė 60,96 balo, tarpasmeninių sveikatos indikatorių grupėse - 59,81 balo ir interaktyvių - 62,58 balo. Geriausiai vertintas bendravimas su kitais žmonėmis (4,38 balo), ryžtingumas (4,27 balo), emocinės pusiausvyros išlaikymas (4,20 balo), o blogiausiai miegas (3,74 balo), atsipalaidavimas (3,82 balo) ir energingumas (3,85 balo). Darbo patyrimo skalėje geriausiai vertintas prieinamumas prie vadovo, vadovo gebėjimas, prireikus priimti sprendimus, blogiausiai - vadovo konsultavimąsi su darbo grupe prieš priimant svarbius sprendimus. Darbo pokyčių srities teiginiai buvo vertinami blogiau nei kitų sričių, vyrai žymiai pozityviau vertino pokyčius įstaigoje nei moterys. Išvados. Teigiama darbo patirtis buvo susijusi su geresniu savo sveikatos ir savijautos vertinimu. Bendrasis sveikatos rodiklis buvo blogesnis tarp tiriamųjų su didesniu darbo stažu, jie blogiau vertino tiek tarpasmeninius, tiek ir interaktyvius sveikatos indikatorius. Jaunesnio amžiaus slaugytojai palankiau vertino pokyčius įstaigoje, o vadovavimo sritį pozityviau vertino slaugytojai, turintys didesnį darbo stažą. Raktažodžiai: slaugytojai, sveikatos indikatoriai, darbo veiksniai.