Еволюція лікувальної стратегії гемангіом у дітей та внесок вітчизняних науковців - V. Rybalchenko; P. Rusak; D. Shevchuk; I. Rybalchenko; D. Konoplitsky (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2021)
Мета: проаналізувати еволюцію лікувальної стратегії гемангіом (ГА) у дітей та показати внесок вітчизняних науковців у вирішення цієї складної проблеми. Проведено аналіз даних літератури та результатів лікування ГА у дітей різних вікових груп, від періоду новонародженості до 17 років, що лікувалися в умовах стаціонару та амбулаторно-поліклінічних відділень. Порівнювалася ефективність та наслідки застосування різних методик лікування: фармакологічна терапія (кортикостероїди, рекомбінований інтерферон, цитостатики - системно та локально, β-адреноблокатори); локальні методи - компресійна терапія, емболізація живлячих судин, рентгенотерапія, лазерна деструкція, склерозуюча терапія, електрокоагуляція, кріохірургія; хірургічне видалення ГА. Першість у тактиці лікування судинних мальформацій шкіри та підшкірної жирової клітковини належить консервативним методикам (фармакологічні та локальні). Хірургічному видаленню новоутворень (ГА) належить велика частка у структурі оперативних втручань. Хірургічне видалення обширних кавернозних ГА не завжди можливе, враховуючи розміри та локалізацію, наслідки проведення операції (деформації та келоїдні рубці). Комбіновані методики доцільно застосовувати при кавернозних ГА великих розмірів та при критичних локалізаціях. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.