PERSPECTIVE PSIHANALITICE ASUPRA DIMENSIUNILOR TRAUMATICE ÎN DEPORTĂRI - USM ADMIN (Moldova State University, 2016)
În articol este prezentată o perspectivă psihanalitică asupra fenomenului deportărilor. Autorii analizează conceptele de traumă, doliu, transmitere transgeneraţională a traumei, asociindu-le realităţilor psihice caracteristice deportărilor. La fel, sunt analizate resursele psihologice şi sociale care permit descendenţilor persoanelor deportate să iniţieze un parcurs psihoterapeutic de elaborare a traumei aferente deportărilor. Ipotezele prezentate în articol sunt formulate în baza analizei lucrului psihoterapeutic de sorginte psihanalitică realizat cu descendenţi ai deportaţilor, fiind prezentate două viniete clinice. Cuvinte-cheie: traumă, doliu, transmitere transgeneraţională, mentalizare.