ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЙОДНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ГІПОФІЗАРНО-ТИРЕОЇДНОЇ СИСТЕМИ У ДІВЧАТ-ПІДЛІТКІВ, НАРОДЖЕНИХ З ДЕФІЦИТОМ МАСИ ТІЛА - L. P. Rusin; V. A. Malyar (Bukovynian State Medical University, 2015)
При тривалому дефіциті йоду виникає недостатність синтезу тиреоїдних гормонів в організмі дівчини-підлітка. При недостатньому надходженні йоду в організм щитоподібна залоза дівчинки-підлітка реагує  компенсаторним збільшенням її об'єму, який залежить від ступеня йододефіциту. У залежності від ступеня йододефіциту, внаслідок посилення процесів декомпенсації у гіпофізарно-тиреоїдній системі,  відбувається зміна  рівнів тиреотропного та тиреоїдних гормонів у дівчаток-підлітків.