Skryté kurikulum vo svetle metodologického holizmu a metodologického individualizmu - L. Bomba (Czech Pedagogical Society, 2013)
Štúdia analyzuje problém skrytého kurikula v škole ako problém teoretickometodologický. Porovnáva individualistické a holistické prístupy pri skúmaní, meraní a analyzovaní skrytého kurikula. Cieľom štúdie je ukázať, že nezrovnalosti v chápaní a v definovaní skrytého kurikula pramenia z jeho paradigmatického neukotvenia, a to ako teoretického, tak metodologického. V štúdii sú teórie skrytého kurikala rozdelené na dve skupiny. Teórie prvej skupiny sú charakterizované ako individualistická paradigma a teórie druhej skupiny zase ako holistická paradigma. Následne sú identifikované v týchto paradigmách základné východiská, z ktorých vychádzajú. Na príkladoch empirických štúdií sa príspevok snaží ukázať, ako je teoretický základ paradigmy aplikovaný v empirickom skúmaní skrytého kurikula. Prichádzame k záveru, že definovanie a chápanie skrytého kurikula podmieňuje metodologický prístup jeho skúmania, ktorý spätne vytvára teóriu skrytého kurikula. V individualistickej paradigme je tak skryté kurikulum chápané skôr ako súčasť každodenného procesu implicitnej socializácie dieťaťa cez jednotlivé konanie, či akty jednotlivcov, zatiaľ čo v holistickej paradigme má skryté kurikulum nadindividuálnu inštitucionalizovanú povahu ako ideológia, či mechanizmus reprodukcie.