Evaluarea rezultatelor deceselor prin tuberculoză pulmonară sensibilă - Aurelia Ustian; Alina Malic; Vasile Popa; Carmin a; Tatiana Osipov (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Au fost studiate datele a 112 bolnavi, care au decedat prin tuberculoză pe parcursul a 3 ani (2018-2020) în Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie din Chişinău. Bolnavii decedaţi au fost repartizaţi în două loturi: lotul 1 - 73(65,9%) din cazurile noi de tuberculoză pulmonară şi lotul 2 - 39(34,8%) cazuri din re-tratament. S-a constatat, că 55(75,5%) pacienţi din lotul 1 şi 22(56,4%) - din lotul 2 au decedat prin progresarea TB şi complicaţiile ei. Bolnavii au decedat prin alte boli în 18 (24,7%) din lotul 1 şi în 17(45,6%) cazuri - din lotul 2. În ambele loturi a predominat vârsta între 41 şi mai mult de 60 ani, persoanele neangajate, solitare, cu forme grave de tuberculoză (generalizată, pneumonie cazeoasă), fără loc de trai - 36(32,1%), cu co-infecţia TB/HIV - 26(23,21%), alcoolism - 58(51,8%) decedaţi. Din staţionarele somatice în stare gravă au fost transferaţi - 107(95,5%) pacienţii şi în 2/3 cazuri decesul a survenit în prima lună după internare