Böbrek Nakli Sürecindeki Bireylere Peplau'nun Danışmanlık Yaklaşımıyla Verilen Destekleyici Sağlık Hizmetinin Depresyon ve Anksiyete Düzeyleri Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi - Gül Ergün (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2017)
Amaç: Bu araştırma; böbrek nakli sürecindeki bireylere verilen danışmanlık hizmetinin nakil sonrası süreçlerindeki depresyon ve anksiyete düzeyleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini, bir üniversite hastanesinin organ nakli ünitesindeki böbrek nakli olan 417 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise "Basit Rastgele Örnekleme" yöntemi ile seçilen 74 37 kontrol, 37 deney kişi oluşturmuştur. Araştırmada deney grubu ile nakil öncesinden başlayan, taburculuk sonrası 6. ayı da kapsayan 12 görüşme yapılmıştır. Araştırma verileri, böbrek nakli sonrası 3 ve 6. ayda Kişisel Bilgi Formu, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Beck Depresyon Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın verileri bilgisayar değerlendirilmesinde Ki-kare testi, deney ve kontrol grubu arasındaki farkların ve ölçeklerin puan ortalamalarının değerlendirilmesinde ise Student t testi kullanılmıştır. ortamında SPSS-19 programında değerlendirilmiştir. Sosyodemografik özelliklerin Bulgular: Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; 3 ve 6. ayda deney grubundaki bireylerin depresyon envanter puanları, sürekli kaygı ve durumluk kaygı envanter puanları istatistiksel olarak daha düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmada deney grubunda danışmanlık hizmeti verilen hastaların depresif belirtilerinin azaldığı, durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin düştüğü belirlenmiştir