Chrzest źródłem kapłańskiego posłannictwa Chrystusa. Szafarstwo sakramentów - Kazimierz Dullak (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Opracowanie dotyczy konsekwencji przyjętego chrztu w obszarze uczestnictwa w kapłańskiej misji Chrystusa. Uwypukla teologiczny aspekt eklezjotwórczy wyeksponowany przez Vaticanaum II oraz prawne konsekwencje związane z szafowaniem sakramentów. Chrzest i małżeństwo to jedyne dwa sakramenty w Kościele rzymskokatolickim, w których świeccy mogą podjąć się roli szafarza, w pierwszym przypadku nadzwyczajnego, drugim - zwyczajnego. Zarysowano zadania wiernych, które wynikają z podjętej roli szafarza.