Metin Bölütleri Arası Gönderim İncelemesi: Türkçe Öğretimi Alanındaki Yüksek Lisans Tezleri - Filiz Mete (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2023)
Bu çalışmanın amacı, yüksek lisans tezlerinde son bölüm olan sonuç ve önerileri metinde tutarlılık bağlamında inceleyerek sunulan önerilerin kimler için olduğunu belirlemek ve önerilerin çalışma sonuçlarıyla bağlarını sağlayan gönderim ifadelerini takip edebilmektir. Bu amaçla, Türkçe öğretimi alanında 2022 yılında tamamlanarak YÖKSİS veri tabanında Türkçe öğretimi alanında yer alan 12 yüksek lisans tezi belirlenmiş ve inceleme nesnesi olarak kullanılmıştır. Bu bağlamda, öncelikle, hazırlanan tezlerdeki önerilerin hangi hedef kitle için oluşturulduğu ve daha sonra öneri ifadelerinin sonuç bölütüne gönderimlerinin ne şekilde gerçekleştirildiği araştırılmıştır. Zira akademik yazma ilkeleri ve genel tez yazım formatı doğrultusunda hazırlanan tezlerin aynı zamanda uzun ve kapsamlı birer metin olduğu düşünüldüğünde, metinsellik ölçütleri kapsamında da ele alınmaları gerekmektedir. Çalışmanın amacı doğrultusunda yapılan inceleme sonucunda, hazırlanan tezlerde toplam 72 adet öneri maddesi olduğu önerilerin ise en yüksek sıklıkla "öğreticiye" dönük olduğu belirlenmiştir. Sonuç ve önerilerin sunulduğu son bölüm incelendiğinde ise; metinsellik ölçütleri açısından sonuç ve öneri bölümleri arasında mantıksal bir bütünlük ve tutarlılık olmadığı, metinlerdeki bölütler arasında anlamsal gönderim sürekliliğinin zayıf olduğu; bölütler arasında nedensel bir ilişkinin gözlemlenmediği belirlenmiştir.