Yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve gelir düzeyinin, diş kaybı ve protetik tedaviler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi - Ali Özdemir; Faik Tugut; Hakan Akın; Türker Akar; Ümit Güney (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Çalışmamızın amacı, hastaların protetik gereksinimlerini, yapılan tedavi planlamalarını ve yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve gelir düzeyi ilekayıp dişler ve protetik tedaviler arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Cumhuriyet Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi kliniğine başvuran 615 hasta üzerinde yapıldı. Yaş, cinsiyet, eğitim ve gelir düzeyi ve kaybedilen dişler kaydedildi. Ayrıca, yapılan protetik tedaviler, hareketli parsiyel protez planlamaları ve protezlerin renkleri not edildi. Elde edilen verilen Ki-Kare testi ile analiz edildi (α=0,05).Bulgular: En fazla diş eksikliği molar bölgede görüldü. Eğitim ve gelir düzeyi ile protetik tedavi gereksinimi arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,001). Diğer taraftan, cinsiyet ve dişsizlik (p=0,381) ile gelir düzeyi ve dişsizlik (p=0,334) arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Fakat, eğitim durumu ve dişsizlik arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,005). Bununla birlikte, üst çene için, tam palatal plak, alt çene için ise lingual barın en sık tercih edilen ana bağlayıcı tipi olduğu görüldü. Ayrıca, hem hareketli hem de sabit protezlerde, en çok tercih edilen renk ise A2 olarak tespit edildi.Sonuç: Hastaların ağız-diş sağlığı konusunda bilgi düzeylerinin artırılması son derece önemlidir. Bu sayede, diş kayıplarını ve yüksek orandaki protez gereksinimini azaltma imkanı olabilir