Дослідження з визначення співвідношення функціональних розладів стопи в дітей дошкільного віку з функціональними розладами та анатомічними змінами стопи - Олександра Євгенівна Ардашева (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті розглянуто кількісне співвідношення функціональних змін опорно-рухового апарату в дітей дошкільного віку з функціональними розладами та анатомічними змінами стопи. За результатами обстеження новонабраних дітей спеціалізованого дитячого закладу з порушеннями опорно-рухового апарату виявлено найбільшу кількість випадків таких порушень, як візуальне опущення подовжнього та поперечного склепінь, вальгус-на постановка стопи та зменшення площі опори стопи. Проведені дослідження опорно-рухового апарату дітей підтверджують наявність взаємозалежних розладів, наприклад у дітей з укороченням кінцівки понад 0,5 см ми фіксували ознаки статичного сколіозу.