تأثیر آروماتراپی استنشاقی ترکیبی بر عملکرد جنسی زنان یائسه: یک کارآزمایی کنترل شده تصادفی - جمیله ملکوتی; عزیزه فرشباف خلیلی; محمد اصغری جعفرآبادی; فرشته جباری (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: با توجه به افزایش امید به زندگی و رشد فزاینده جمعیت سالخوردگان، مسائل جسمی و جنسی مرتبط با یائسگی از دیدگاه بهداشتی حائز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر آروماتراپی استنشاقی ترکیبی (اسطوخودوس، رازیانه و شمعدانی و گل سرخ) در کاهش اختلالات عملکرد جنسی زنان یائسه انجام شد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1393 بر روی 120 زن یائسه 55-45 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شد. افراد به طور تصادفی به 2 گروه 60 نفره مصرف کننده محلول آروما و پلاسبوی آروما تخصیص یافتند که روزی 3 بار محلول یا پلاسبوی آروما را هر بار 3-2 قطره روی پوست ناحیه ساعد دست به مدت 6 هفته به صورت استنشاقی دریافت کردند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه مشخصات فردی- اجتماعی و شاخص عملکرد جنسی زنان بود. متغیرهای پیامد اولیه، میانگین نمره کلی عملکرد جنسی بعد از مداخله در گروه های مطالعه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون‌های تحلیل کواریانس، کای دو،کای دو روند وآنالیز واریانس یک طرفه انجام شد. آنالیز بر اساس قصد درمان انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: میانگین نمره کلی عملکرد جنسی در پایه (baseline) در گروه آروماتراپی 4/5±4/18 و در گروه پلاسبو 7/5±8/15 بود که پس از مداخله در گروه‌ آروما به 4/0±9/22 و در گروه پلاسبو به 2/4±2/17 افزایش یافت. بر اساس آزمون تحلیل کواریانس با کنترل اثر متغیرهای مخدوشگر، تفاوت آماری معنی‌داری در نمره کلی (001/0p