ULOGE UNIVERZITETA I UNIVERZITETSKIH NASTAVNIKA U PROMOVISANJU CIVILNOG ZALAGANJA U ZAJEDNICI: DISCIPLINARNE RAZLIKE - Biljana Lungulov; Maja Bosanac; Jovana Milutinović (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2024)
Tokom poslednjih decenija sve su aktuelnije težnje za povezivanjem univerziteta i društvene zajednice, kao i za civilnim zalaganjem univerzitetskih nastavnika. Namera ovog istraživanja je da se ispita percepcija uloge univerziteta i uloge univerzitetskih nastavnika u promovisanju civilnog zalaganja i obrazovanja za aktivno građanstvo, s obzirom na različitu disciplinarnu kulturu nastavnika i studenata. Uzorak istraživanja obuhvatio je 1048 ispitanika od čega je 466 nastavnika i saradnika i 582 studenta sa Univerziteta u Novom Sadu, a korišćen je Upitnik o civilnoj misiji sveučilišta i obrazovanju za održivi razvoj. Rezultati ukazuju da je uloga univerziteta u promovisanju civilnog zalaganja značajna, ali tek nakon uloge medija. Kada je u pitanju uloga univerzitetskih nastavnika, disciplinarne razlike utvrđene su na uzorku studenata, pri čemu studenti "mekih" nauka smatraju da je značajnija uloga nastavnika u promovisanju civilnog zalaganja od studenata "tvrdih" nauka, koji smatraju da je to više privatna stvar pojedinca. Rezultati potvrđuju disciplinarne razlike u pojedinim aspektima povezanosti uloge univerziteta i uloge nastavnika. Ispitanici "mekih" nauka u većoj meri smatraju da su ove uloge povezane i da, što je jača uloga univerziteta, tada je značajnija uloga nastavnika. Zaključuje se da, pored nastave i istraživanja, civilno zalaganje u zajednici predstavlja značajnu ulogu univerziteta i univerzitetskih nastavnika, kao i da univerzitet nije homogena celina i da profesionalna socijalizacija u disciplinu utiče na interes nastavnika i studenata za raznovrsne aktivnosti zalaganja u zajednici i njihov civilni angažman.