Kajian tinjauan literatur sistematik terhadap pendedahan pelajar universiti kepada percetakan 3D sebagai persediaan ke industri - Idham Aidil Akmal Sudin; Bahbibi Rahmatullah; Muhammad Fadhil Wong Abdullah; Khairul Fikri Tamrin; Moh Khairudin; Sitti Rachmawati Yahya (Pejabat Karang Mengarang UPSI, 2022)
Pendedahan dalam bidang percetakan tiga dimensi (3D) untuk pelajar universiti dan kolej adalah berkaitan dengan persediaan pelajar melangkah ke industri pekerjaan namun tidak diberi penumpuan yang sewajarnya. Oleh itu kajian berbentuk tinjauan literatur sistematik ini menyasarkan untuk mengenal pasti tema dalam kajian berkenaan pembelajaran percetakan 3D. Kajian ini telah melakukan pencarian berdasarkan kata kunci yang dipilih melalui pengkalan data Scopus. Hasil pemilihan akhir telah mendapati sebanyak 26 artikel selepas melalui fasa pemilihan dan pengecualian. Hasil analisis tematik dalam kajian ini menemui bidang kejuruteraan, reka bentuk dan seni menjadi tumpuan di dalam artikel yang dipilih. Implikasi kajian adalah penambahbaikan dalam pembelajaran percetakan 3D di peringkat universiti agar pendedahan yang sewajarnya diberikan kepada pelajar sebelum mereka melangkah ke alam pekerjaan dalam dunia industri. Abstract Exposure to the field of three-dimensional (3D) printing for university and college students is highly relevant to the preparation of students to enter the working industry. This systematic literature review aims to identify the many learning themes in the research on 3D printing learning. This research began with conducting searches based on selected keywords through the Scopus database. The final selection results recorded a total of 26 articles after the selection and exclusion phase. The results of the thematic analysis in this study found the field of engineering, design, and art to be the focus of the selected articles. The implication of the study is an improvement in the learning of 3D printing at the university level so that appropriate exposure is given to students before they step into the realm of employment in the industry.