ETIOLOGIA PERFECȚIONISMULUI. ABORDARE TEORETICĂ - Valentina MIRON (Moldova State University, 2019)
În articol este efectuată o analiză teoretică a factorilor implicați în etiologia perfecționismului, și anume: factorii parentali, factorii de mediu, factorii de personalitate și factorii cognitivi. Factorii parentali, care includ dragostea și acceptarea condiționată, criticismul și expectanțele exagerate, par a fi cei mai importanți factori etiologici ai perfecționismului. Acceptarea condiționată, standardele ridicate și criticismul pot fi incluși și ca factori de mediu, alături de agresiunea directă și cea indirectă. Dintre factorii de personalitate sunt evidențiați neuroticismul și conștiinciozitatea, iar schemele cognitive apar ca mediatori între comportamentele parentale și perfecționism.   THE ETIOLOGY OF PERFECTIONISM. A THEORETICAL ANALYSIS The present article lays out a theoretical analysis of the factors involved in the etiology of perfectionism, and namely: parental factors, environmental factors, personality and cognitive factors. Parental factors, which include love and conditional acceptance, criticism and exaggerated expectations, appear to be the most important etiological factors of perfectionism. Conditional acceptance, high standards and criticism can also be included as environmental factors, along with the direct and the indirect aggression. Among the personality factors neuroticism and scrupulousness have been singled out, whereas the cognitive schemas appear as mediators between parental behaviors and perfectionism.