Avaluar el pensament crític en Educació per a la Ciutadania. Proposta per a contextos massificats - Daniel Martínez Romera (Universitat de Barcelona, 2018)
L'objectiu d'aquest article és oferir una alternativa analítica als processos d'avaluació per a contextos educatius en els que el nombre d'estudiants és elevat, i la dificultat per discernir l'acompliment individual i grupal resulta complex. Es proposa una metodología d'avaluació que aprofita la singularitat de l'Educació per a la Ciutadania. Amb aquest fi, s'insta l'alumnat a emetre un judici crític sobre els seus parells, creant un escenari en el que l'objectivitat és difícil. Es planteja >una metodologia basada en l'avaluació de 360º i l'aprenentatge col·laboratiu. Les eines utilitzades inclouen les TIC, l'anàlisi estadística exploratòria i la mineria de dades. El cas s'ha dut a terme en 47 estudiants de Magisteri que estudien aquesta matèria en dues llengües. La proposta ha permès obtenir resultats interessants, tant en comportaments individuals com col·lectius, i mostra un gran potencial com a eina per ajudar en la reflexió docent sobre per què existeixen determinats patrons de comportament i com de sòlida és la capacitat de judici crític dels seus estudiants.