Piekło w relacji do miłującego i miłosiernego Boga - Tadeusz Dionizy Łukaszuk (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1996)
Potępienie w stosunku do kochającego i miłosiernego Boga. Artykuł dotyczy potępienia jako rzeczywistości występującej w źródłach Glembens poznaje, która jednocześnie budzi jednak liczne zastrzeżenia swoim narzekaniem i narzekaniem zadaje pytania. Przeciwko tym zastrzeżeniom stoi jednoznaczna i mocna doktryna objawieniowa i kościelna głoszenie. Teologia odpowiada na te pytania i zwraca uwagę na trzy z nich wydają się być najważniejsze. Pierwsze pytanie dotyczy Stwórcy lub Potępienia i otrzymuje odpowiedź, że jest dziełem człowieka, a nie Boga, ponieważ jest dziełem wewnętrznym konsekwencja grzechu. Teologia formułuje odpowiedź na pytanie o naturę wiecznego cierpienia jako utrata Boga (poena damini). Opis tortur ciała staje się obrazem dla ogromu nieszczęścia, które polega na odstępstwie od Boga. Pojawia się pytanie o wieczność stanu potępienia w teologii jednak odnosi się to do nieodwołalnych decyzji wolnych Wzywa ludzi, którzy są przede wszystkim złapani w chwili śmierci. W świetle udzielonych odpowiedzi Staje się jasne, że potępienie jest niebezpieczną rzeczywistością, która zwykle dotyka ludzi bez uprzedzeń rozum ludzki jest zrozumiały.