Kościół katolicki wobec socjopatologii - Zbigniew Dziubiński (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1999)
Artykuł przedstawia punkt widzenia Kościoła w obliczu patologii społecznych. Ich powszechnie akceptowaną rolę odgrywają księża, świeccy i stowarzyszenia katolików, a wśród nich katolickie organizacje sportowe. Autor przedstawia tu rolę, zadania i programy tych organizacji w zwalczaniu patologii życia społecznego.