CARIERĂ ȘI SUCCES PROFESIONAL PRIN MENTORAT - Roxana AXINTE (Moldova State University, 2018)
Tot mai frecvent se discută în mediul educațional despre valoarea mentoratului pentru profesorii aflați la începutul carierei didactice. Profesorii debutanți se confruntă cu numeroase provocări în primii ani de activitate și, prin urmare, au nevoie de sprijin acordat de către instituție într-o formă organizată, formală și valorizată. Din punctul de vedere al etapelor, care trebuie parcurse în planul dezvoltării profesionale, furnizarea unui model viabil sub forma unui program de mentorat este recomandată. Astfel se va facilita transferul cunoștințelor teoretice dobândite (în timpul anilor de studii) în activitatea lor concretă, astfel încât aceștia să aibă oportunitatea de a-și dezvolta la un nivel superior competențele specifice ocupației de cadru didactic. Prezentăm un studiu ce evidențiază identificarea unui mod de lucru, adecvat caracteristicilor de învățare ale debutanților, rezultat din analiza comparativă a percepțiilor referitoare la activitatea de mentorat ale celor doi parteneri ai acestui proces: profesorul mentor și profesorul stagiar. Rezultatul obținut evidențiază rolul parteneriatului în procesul de mentorat astfel încât fiecare dintre cei doi actori obține beneficii din perspectiva dezvoltării carierei didactice, implicit succes și satisfacție profesională. CAREER DEVELOPMENT AND PROFESSIONAL SUCCESS THROUGH MENTORING   The value of mentoring has recently been discussed about in the educational community. Debutant teachers face numerous challenges in the first years of their career and, therefore, they need support in an organized, formal and value-based manner. From the point of view of the steps to be taken in the field of professional development, it is recommended to provide a viable model in the form of a mentoring program. This will facilitate the transfer of acquired theoretical knowledge during their study years into everyday activities so that they have the opportunity to further improve the competences specific to teaching. This article is a study which analyzes of a manner of work appropriate to the debutant teacher's learning characteristics, drawing its conclusions from the comparative analysis of perceptions about the mentoring activity of the two partners in the process: the mentor and the debutant teacher. The result obtained emphasizes the role of the partnership in the mentoring process, so that each of the two actors obtains benefits from the perspective of the development of the teaching career, while simultaneously achieving success and professional satisfaction.