Здоров'язберігальне середовище та здоров'язберігаючі технології у вищому навчальному закладі - Олександр Петрович Митчик (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Мета фізичного виховання - формувати у студентів дбайливе ставлення до свого здоров'я і фізичної підготовленості, комплексно розвивати фізичні та психічні здібності, сприяти творчому використанню засобів фізичної культури в організації здорового способу життя. Існують різні підходи до визначення поняття "здоров'язберігальний простір". Здоров'язберігальне освітнє середовище вищого навчального закладу розглядається як цілеспрямована система умов навчальної діяльності, яка не завдає шкоди здоров'ю, застосування активних форм і методів навчання, спрямованих на збереження і зміцнення здоров'я учасників педагогічного процесу, наявність комфортної психологічної атмосфери в процесі навчальних занять; формування в майбутніх спеціалістів ціннісного відношення до свого здоров'я і здоров'я вихованців. Основні показники ефективності управління здоров'язберігальним простором у вищому навчальному закладі - динаміка захворюваності студентів, рівень їхньої тривожності, працездатність, мотивація до навчання,сформованість здорового способу життя, компетентність викладачів у питаннях зміцнення і збереження здоров'я.