Demokratik veya Otoriter Olarak Algılanan Ana-Baba Tutumlarının İlköğretim Öğrencilerinin Türkçe Dersi Akademik Başarılarına Etkisi - Dursune ALPOĞUZ; Ayfer ŞAHİN (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2014)
Bu çalışmanın amacı algılanan ana-baba tutumlarının ilköğretim öğrencilerinin Türkçe dersi akademik başarılarına etkilerini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini 2011-2012 Öğretim yılında İstanbul ilinde ikisi devlet, biri özel olmak üzere üç ilköğretim okulunun 2, 3, 4 ve 5. sınıflarında öğrenim gören 569 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; öğrencilerin ana-baba tutumlarını belirlemek için "Ana-Baba Tutum Ölçeği", Türkçe Dersi akademik başarılarını belirlemek için öğrencilere ait not çizelgeleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde, yüzde, aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, anne ve babasını demokratik olarak algılayan öğrencilerin, otoriter olarak algılayan öğrencilere göre akademik başarılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet faktörü ile algılanan baba tutumları arasında anlamlı farklılıklar bulunurken, algılanan anne tutumları ve Türkçe dersi akademik başarıları arasında farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerin sınıf seviyeleri ile algıladıkları anababa tutumları ve Türkçe dersi akademik başarıları arasında anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır.