ساخت‌ و اعتباریابی‌ مقیاسی‌ برای‌ سنجش‌ پرخاشگری‌ - شهین‌ زاهدی‌فر; بهمن‌ نجاریان; حسین‌ شکرکن (Shahid Chamran University of Ahvaz, 2000)
اهداف‌ این‌ پژوهش‌ ساخت‌ و اعتباریابی‌ پرسشنامه‌ای‌ برای‌ سنجش‌ پرخاشگری‌ متناسب‌ با ویژگیهای‌ فرهنگی‌- اجتماعی‌ جامعه‌ بوده‌ و سپس‌ بررسی‌ 4 فرضیه‌ اصلی‌ زیر بوده‌ است‌: 1. بین‌ نمره‌های‌ پرخاشگری‌ دانشجویان‌ دانشگاه‌ شهید چمران‌ اهواز و نمره‌های‌ افسردگی‌ این‌ دانشجویان‌ همبستگی‌ مثبت‌ وجود دارد. 2. بین‌ نمره‌های‌ پرخاشگری‌ دانشجویان‌ دانشگاه‌ شهید چمران‌ اهواز و نمره‌های‌ این‌ دانشجویان‌ در الگوی‌ شخصیتی‌- رفتاری‌ تیپ‌ الف‌ همبستگی‌ مثبت‌ وجود دارد. 3. بین‌ نمره‌های‌ پرخاشگری‌ دانشجویان‌ دانشگاه‌ شهید چمران‌ اهواز و نمره‌های‌ این‌ دانشجویان‌ در پرسشنامه‌ سردرد میگرن‌ همبستگی‌ مثبت‌ وجود دارد. 4. بین‌ نمره‌های‌ پرخاشگری‌ دانشجویان‌ مؤنث‌ و مذکر دانشگاه‌ شهید چمران‌ اهواز تفاوت‌ معنی‌داری‌ وجود دارد.    در این‌ پژوهش‌ حجم‌ سه‌ نمونه‌ به‌ ترتیب‌: نمونه‌ هنجاری‌ 550 نفر، نمونه‌ بازآزمایی‌ و آزمون‌ فرضیه‌ها 229 نفر و نمونه‌ سنجش‌ روایی‌ 215 نفر بود که‌ به‌ صورت‌ تصادفی‌ چند مرحله‌ای‌ از بین‌ دانشجویان‌ شرکت‌ کننده‌ در کلاسهای‌ معارف‌ اسلامی‌ دانشگاه‌ شهید چمران‌ انتخاب‌ شده‌ بودند. ابتدا بر اساس‌ تحلیل‌ عوامل‌، پرسشنامه‌ پرخاشگری‌ مشتمل‌ بر 3 عامل‌ و 30 ماده‌ ساخته‌ شد که‌ بر روی‌ عامل‌ اول‌ (خشم‌ و غضب‌) 14 ماده‌، بر روی‌ عامل‌ دوم‌ (تهاجم‌ و توهین‌) 8 ماده‌ و بر روی‌ عامل‌ سوم‌ (لجاجت‌ و کینه‌توزی‌) 8 ماده‌ قرار گرفته‌ است‌. پایایی‌ این‌ پرسشنامه‌ براساس‌ ضرایب‌ بازآزمایی‌ و آلفای‌ کرونباخ‌ رضایت‌بخش‌ بود. همچنین‌ روایی‌ این‌ پرسشنامه‌ بوسیله‌ پرسشنامه‌های‌ ملاک‌ شامل‌ پرسشنامه‌ شخصیتی‌ آیزنک‌، پرسشنامه‌ شخصیتی‌ چند وجهی‌ مینه‌ سوتا و پرسشنامه‌ BDVI ارزیابی‌ شد. ضرایب‌ همبستگی‌ و خلاصه‌ نتایج‌ آزمونهای‌ رگرسیون‌ چند متغیری‌ بر روی‌ پرسشنامه‌های‌ فوق‌الذکر حاکی‌ از رضایت‌بخش‌ بودن‌ روایی‌ این‌ پرسشنامه‌ بوده‌ است‌.    برای‌ آزمون‌ فرضیه‌های‌ پژوهش‌ از پرسشنامه‌های‌ پرخاشگری‌ (ساخته‌ شده‌ توسط‌ پژوهشگر)، تیپ‌ شخصیتی‌ الف‌، پرسشنامه‌ سردرد میگرن‌ و میزان‌ افسردگی‌ (D) از پرسشنامه‌ شخصیتی‌ چند وجهی‌ مینه‌ سوتا استفاده‌ شد. بر اساس‌ ضرایب‌ همبستگی‌ به‌ دست‌ آمده‌ فرضیه‌ اول‌ تأیید شد (به‌ استثنای‌ همبستگی‌ عامل‌ دوم‌ پرخاشگری‌ با افسردگی‌ در آزمودنیهای‌ مذکر). همچنین‌ همبستگی‌ عامل‌ سوم‌ پرخاشگری‌ با افسردگی‌ در کل‌ آزمودنیها و هر دو جنس‌ معنی‌دار نبود. فرضیه‌ دوم‌ تحقیق‌ در مورد کل‌ آزمودنیها و آزمودنیهای‌ مؤنث‌ و مذکر به‌ تفکیک‌ نیز تأیید شد. بر اساس‌ ضرایب‌ به‌ دست‌ آمده‌ فرضیه‌ سوم‌ در مورد کل‌ آزمودنیها و آزمودنیهای‌ مؤنث‌ و مذکر نیز به‌ تفکیک‌ تأیید شد. همچنین‌ فرضیه‌ چهارم‌ (به‌ ترتیب‌: 55/2=t (01/0>P)، نیز به‌ تفکیک‌ 86/2=t (01/0>P)، 92/7=t (001/0>P) و 27/2=t (05/0>P) تأیید شد.