Sytuacja rodzinna dziecka wobec migracji zarobkowej rodzica/rodziców. Sprawozdanie z badań - Elżbieta Gaweł-Luty; Dorota Kiełb-Grabarczyk (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2016)
Migracje zarobkowe stanowią nieodłączny element współczesnego świata. Otwarcie granic i rynków pracy spowodowało wzrastający dynamizm poszukiwań lepszego życia, nastawionego często na konsumpcję. Niestety, wyjazd rodzica/rodziców za granicę w poszukiwaniu pracy stwarza daleko idące konsekwencje dla funkcjonowania rodziny. Występuje rozluźnienie więzi emocjonalnych, a często rozkład rodziny. Celem niniejszego opracowania było zatem określenie, na ile migracja zarobkowa rodzica/rodziców wpływa na sytuację rodzinną dziecka w wieku gimnazjalnym. Badania zostały przeprowadzone od lutego do maja 2012 r., wśród 612 gimnazjalistów województwa pomorskiego.