Генотип-асоційовані клінічні маркери розвитку атопічного фенотипу в дітей - V.O. Dytiatkovskyi (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Атопічний марш (АМ) виникає за лінійної прогресії атопічних хвороб (АХ) із фенотипу атопічного дерматиту (АД) до його комбінацій з іншими видами АХ: алергічним ринітом/ринокон'юнктивітом (АР/АРК) та бронхіальною астмою (БА). У патогенезі АХ важливу роль відіграє тимічний стромальний лімфопоетин (TSLP). Генотипи A/A, A/G і G/G SNV rs11466749 гена TSLP упродовж останніх десятиліть показали контраверсійні ролі у виникненні моно- та поліорганних фенотипів АМ у дітей. Мета - визначити асоціації та ризики виникнення фенотипів АМ у дітей при різних генотипах SNV rs11466749 гена TSLP. Матеріали та методи. До дослідження залучено 398 дітей віком від 3 до 18 років: 293 дитини - до основної; 105 - до контрольної групи. Пацієнти основної групи хворіли на АХ у шести різних фенотипічних варіантах АМ: «АД», «АР/АРК», «БА», «АД+АР/АРК», «БА+АР/АРК», «АД+АР/АРК+БА»; пацієнти контрольної групи хворіли на патологію шлунково-кишкового тракту. Пацієнтам усіх когорт проведено генотипування гена TSLP (rs11466749) методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі. Для статистичної обробки отриманих результатів використано коефіцієнт контингенції Бравайса-Пірсона (rb), критерії Пірсона (ꭕ2), точний критерій Фішера (ТКФ), відношення шансів (ВШ) з 95% довірчим інтервалом (95% ДІ). Статистично достовірними прийнято результати за p≤0,05. Результати. Гомозиготний генотип А/А rs11466749 TSLP виявився достовірно найчастішим при фенотипах із моно- або олігоорганним ураженням «АР/АРК» та поліорганним ураженням «БА+АР/АРК» і «АД+АР/АРК+БА»: 66,2%, 65,3% і 76,9% відповідно (p<0,05). Гетерозиготний генотип A/G rs11466749 TSLP виявився другим за достовірністю і частотою: «АР/АРК» - 31,0% (p<0,05); «БА+АР/АРК» - 31,9% (p=0,05-0,1) і «АД+АР/АРК+БА» - 11,5% (p<0,05). Генотип А/А rs11466749 TSLP достовірно асоціювався і підвищував ризики розвитку трьох зазначених фенотипів АМ: «АР/АРК» - rb=0,156, ВШ=1,92 (95% ДІ: 1,03-3,58, p<0,05); «БА+АР/АРК» - rb=0,147, ВШ=1,84 (95% ДІ: 1,0-3,42, p<0,05); «АД+АР/АРК+БА» - rb=0,212, ВШ=3,27 (95% ДІ: 1,22-8,80, p<0,05). Генотип А/G rs11466749 TSLP достовірно асоціювався і мав протекторний вплив щодо розвитку визначених фенотипів АМ: «АР/АРК» - rb=0,148, ВШ=0,53 (95% ДІ: 0,28-1,0, p<0,05); «БА+АР/АРК» - rb=0,138, ВШ=0,55 (95% ДІ: 0,30-1,04, p=0,05-0,1); «АД+АР/АРК+БА» - rb=0,280, ВШ=0,15 (95% ДІ: 0,04-0,55, p<0,05). Висновки. Гомозиготний генотип А/А SNV rs11466749 гена TSLP достовірно підвищує ризик розвитку фенотипів АМ «АР/АРК», «БА+АР/АРК» і «АД+АР/АРК+БА», а гетерозиготний генотип A/G SNV rs11466749 гена TSLP має достовірний протекторний вплив стосовно їхнього розвитку в дітей. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дітей. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.