ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ КУРСАНТІВ-ПРИКОРДОННИКІВ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ВІЙСЬКОВОГО (КОРАБЕЛЬНОГО) ГОСПОДАРСТВА ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Наталія ЛЕВЧУК (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
У дослідженні проведено аналіз і узагальнення використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій при підготовці курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України до організації та ведення військового (корабельного господарства) органу (підрозділу) охорони державного кордону. Вивчено зміст навчальних дисциплін логістичного спрямування, які включено структури підготовки курсантів-прикордонників. Зокрема, це "Тилове забезпечення охорони кордону", "Економіка, організація та планування забезпечення пально-мастильними матеріалами", "Економіка, організація та планування продовольчого забезпечення", "Військовий тил". З'ясовано, що особливості застосування сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у підготовці спеціалістів різних сфер діяльності є предметом досліджень широкого кола науковців, однак проблематика підготовки курсанта-прикордонника до ведення військового (корабельного) господарства прикордонно-го підрозділу до сьогодні ще не була предметом спеціальної наукової рефлексії. З метою покращення якості навчання, більш ефективного опрацювання навчального матеріалу під час аудиторної, самостійної та індивідуальної роботи було узагальнено та систематизовано інформаційно-комунікаційні технології, які використовуються викладачами та курсантами під час вивчення навчальних дисциплін логістичного спрямування. У статті запропоновано інформаційно-комунікаційні технології розглядати як комплекс способів, засобів та прийомів пошуку, систематизації, обробки, узагальнення та поширення інформаційно-графічних, текстових, цифрових, аудіо- та відеоматеріалів з використанням комп'ютерної техніки, смартфонів, доступних мережевих систем та засобів зв'язку. Для зручності використання інформаційно-комунікаційні технології узагальнено та розподілено за такими ознаками, як мультимедійні файли (PowerPoint, інтерактивна дошка, Evernote, Adobe Flash, Dropbox, TeacherTube, YouTube); інформаційно-навчальні платформи (модульне середовище Національної академії Державної прикордонної служби України); соціальні мережі (Facebook); спеціальні програмні додатки (Share Point, Adobe Captivate, Padlet, Survey Monkey); блоги та рубрикатори, спеціалізовані програми для роботи з документами (Livebinders, Blogger/Blogspot, Edublogs, Wordpress, Scoop.it, OneNote, Outlook, Google Catalogs).