Пересадка васкуляризованого епіфізарного трансплантату проксимального відділу малогомілкової кістки в дитини із саркомою Юінга (клінічний випадок) - V.V. Fidelskyi; V.L. Kobys; V.M. Bovkun; S.M. Bezverkhyi; O.M. Mishchenko (Group of Companies Med Expert, LLC, 2021)
Реконструкція кісток після повної хірургічної резекції пухлини в дітей зі скелетом, що росте, є хірургічною проблемою. Особлива проблема периартикулярної реконструкції проксимального відділу стегна і вертлюжної западини полягає в особливій структурі і функції, що забезпечує рух і опору, тому недостатньо пересадки тільки васкуляризованого аутотрансплантату малогомілкової кістки. Використання вільних кісткових реваскуляризованих аутотрансплантатів дає змогу замістити значні дефекти трубчастих кісток. Клінічний випадок. Наведено випадок пересадки васкуляризованого епіфізарного трансплантату проксимального відділу малогомілкової кістки в дитини з діагнозом «Саркома Юінга проксимального відділу стегнової кістки» після резекції пухлини у відділенні реконструктивної і пластичної мікрохірургії Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» МОЗ України. Висновки. Пересадка васкуляризованого епіфізарного трансплантату проксимального відділу малогомілкової кістки зі збереженою суглобовою поверхнею після видалення пухлини разом з ураженим фрагментом стегнової кістки забезпечує відновлення рухливості суглоба і, головне, потенціал росту, що має незаперечне значення в дітей. Лікувальна тактика виявилась ефективною і дала змогу врятувати життя дитини. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дитини. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.