بررسی تأثیر ویتامین ث بر افسردگی زنان یائسه دارای رژیم متعادل: کارآزمایی بالینی تصادفی شده - اعظم جوکار; فرزانه فراحی (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: افسردگی، از شایع ترین اختلالات روانی ناشی از استرس است. برای مبارزه با تغییرات شیمیایی ناشی از استرس در سیستم بیولوژیکی، ابتدا دفاع آنتی اکسیدان و سپس آنتی اکسیدانت های غیر آنزیمی مانند ویتامین C، E و بتاکاروتن نقش دارند. در مطالعه حاضر با هدف بهبود اختلالات ناشی از استرس، تأثیر ویتامین ث بر افسردگی زنان یائسه مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1392 بر روی 150 زن یائسه در بیمارستان حافظ شیراز انجام شد انجام شد. افراد در دو گروه دریافت ویتامین ث و دارونما قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 6 ماه روزانه 500 میلی گرم ویتامین ث، 2 بار در روز و گروه کنترل با همان روش دارونما دریافت کردند. پرسشنامه افسردگی بک قبل و بعد از مداخله تکمیل و نمره افسردگی ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 15) و آزمون های تی تست جفتی و آنالیز واریانس اندازه گیری های تکراری و آنالیز کواریانس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: با مقایسه نمره افسردگی قبل و بعد از مداخله، اختلاف معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (05/0p>). بین نمره افسردگی قبل و بعد از مداخله در گروه ویتامین ث (365/0=p) و در گروه دارونما (215/0=p) نیز اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتیجه گیری: علیرغم اینکه اکثر مطالعات ویتامین ث و سایر آنتی اکسیدانت ها را به عنوان یک عامل کمکی مؤثر در درمان افسردگی و اضطراب گزارش نموده اند، مطالعه حاضر به این نتیجه نرسید، لذا بررسی های بیشتر توصیه می شود.