درمان های ارتودنسی توسط دندانپزشکان عمومی - شیراز - هومن ظریف نجفی; مرتضی عشاق; حمیدرضا پاکشیر; محمدتقی محبی (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: بخشی از درمان‏های ارتودنسی به ویژه در حیطه درمان‏های پیشگیرانه-مداخله‏ای به عهده دندانپزشکان می‏باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی خدمات ارتودنسی ارائه شده توسط دندانپزشکان عمومی در شهر شیراز بود. مواد وروش‏ها: در این مطالعه مقطعی و توصیفی، پرسشنامه‏ای شامل 12 سوال برای 115 دندانپزشک عمومی که به شکل تصادفی طبقه‏ای نمونه‏گیری شده بودند، ارسال گردید. پرسشنامه به گونه‏ای طراحی شد که اطلاعاتی را در زمینه ویژگی‏های دموگرافیک و درمان‏های ارتودنسی دندانپزشکان عمومی جمع‏آوری نماید. اطلاعات به دست آمده از طریق آزمون Chi-square مورد بررسی قرار گرفت. یافته‏ها: بیش از نیمی از شرکت‏کنندگان در مطالعه اعلام نمودند که درمان ارتودنسی انجام نمی‏دهند. شایع‏ترین مال‏اکلوژن‏هایی که توسط افراد مورد مطالعه درمان می‏شدند شامل نامرتبی دندان‏ها، اضافه فضا و فضانگهدارنده بود. کمی بیش از10درصد شرکت‏کنندگان از تکنیک‏های Edgewise و Straight wire جهت درمان‏های ارتودنسی ثابت استفاده می‏کردند. اکثر شرکت‏کنندگان گزارش دادند که عمده دانش ارتودنسی خود را در طی دوره دانشگاه فرا گرفته‏اند و اکثریت آنها کیفیت آموزش ارتودنسی در طی این دوره را «ضعیف» قلمداد نمودند. دندانپزشکانی که سابقه کاری کمتری داشتند، درمان‏های ارتودنسی را بیشتر از بقیه انجام می‏دادند. نتیجه گیری: تغییر در سیستم آموزشی دوره دانشگاهی و برگزاری کارگاه‏ها می‏توانند به عنوان راه حلی جهت بهبود دانش و مهارت دندانپزشکان در ارتودنسی پیشگیرانه و مداخله‏ای به کار گرفته شود.