بررسی تأثیر درمان احتقان زدایی مختلط بر میزان حجم ادم لنفاوی در زنان مبتلا به ادم لنفاوی ناشی از درمان سرطان پستان - مینو کلانتری; مرضیه حسینی; شهپر حقیقت; لیلا انگوتی اشناری; زهرا شفیعی; سید مهدی طباطبایی (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2017)
زمینه و اهداف یکی از عوارض درمان سرطان پستان ادم لنفاوی میباشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر تکنیک درمان احتقانزدایی مختلط بر میزان حجم ادم لنفاوی در زنان مبتلا به ادم لنفاوی ناشی از درمان سرطان پستان بوده است. مواد و روشها 33 زن مبتلا به ادم لنفاوی ناشی از درمان سرطان پستان بر اساس معیارهای ورود و خروج در مطالعه حاضر شرکت نمودند و تحت درمان احتقانزدایی مختلط طی دو فاز قرار گرفتند. این تکنیکها شامل تخلیه دستی لنف، بانداژ، تمرین درمانی و مراقبتهای پوست و ناخن بود. بیماران در فاز اول به مدت 3-2 هفته و 5 روز در هفته تحت درمان قرار گرفتند، همچنین فاز دوم درمان نیز تا یک ماه بعد از خاتمه فاز اول ادامه داشت. در مطالعه حاضر هر بیمار سه مرتبه تحت ارزیابی قرار گرفت. برای ارزیابی میزان حجم ادم لنفاوی از تانک حجمسنج استفاده شد. جهت آنالیز دادهها از آزمون آماری اندازهگیریهای تکرار شونده یک عاملی استفاده شد. یافته ها به دنبال درمان احتقانزدایی مختلط کاهش معناداری در میزان حجم ادم لنفاوی (001/0P