Закономірності розвитку фізичної культури на території України - Валентина Романюк (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2017)
Аналіз науково-методичної літератури, умов розвитку суспільства дав змогу визначити такі закономірності розвитку фізичної культури: відповідність історичним епохам та соціальним умовам; природовідповідність; вплив регіональних, національних та міжнаціональних компонентів фізичної культури.