Limitujúce faktory osobnosti vzhľadom na voľný čas - K. Kulacsová (Czech Pedagogical Society, 2006)
Voľný čas je mnohodimenzionálnym a multifaktorovým priestorom pre kultiváciu osobnosti človeka. K základným limitujúcim faktorom voľného času z hľadiska osobnosti rátame vek, pohlavie, fyzickú kondíciu a zdravotný stav, ako aj prostredie a životný štýl. Keďže v skúmaní problematiky voľného času detí sme sa orientovali na obdobie puberty (10.-15. rok života), pri charakterizovaní faktorov vplývajúcich na využitie voľného času sa zameriame hlavne na toto obdobie života dieťaťa.