Indywidualny i społeczny wymiar grzechu - Tadeusz Borutka (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2003)
Grzech jest złożoną rzeczywistością. Wprowadza nieład w relacje między Bogiem a ludźmi. Konsekwencje grzechu wpływają na dezintegrację osoby ludzkiej i niszczą właściwe relacje między człowiekiem a stworzonym światem. W Nowym Testamencie grzech był rozumiany jako realny wpływ na grzesznika i całą społeczność. Choć podmiotem grzechu jest zawsze człowiek, to jednak skutki grzechu "obejmują" całą  społeczność ludzką. Kiedy mówimy o "grzechu społecznym", musimy wziąć pod uwagę jego podwójną relację. Człowiek popełnił ten grzech, tworząc i podtrzymując "struktury grzechu". Te "struktury" mają wpływ na  czyny człowieka. Dlatego Kościół kładzie nacisk na konieczność zmiany tych "struktur" poprzez wewnętrzne nawrócenie człowieka. W tej sprawie potrzebna jest solidarność z innymi.