تاثیر کتاب شنیداری بر سلامت روان سالمندان تحت پوشش سازمان بهزیستی و توانبخشی کشور - فرشته عامری; صدیقه محمداسماعیل (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2018)
مقدمه و اهداف با توجه به جمعیت رو به رشد سالمندی و شیوع بالای اختلالات روانی در این قشر، نیاز است که متخصصان بهداشت روانی اقداماتی در خصوص درمان اختلالات روانی سالمندان و به ویژه افسردگی داشته باشند. امروزه کتاب‌درمانی برای درمان اختلالات شایع روانی استفاده می‌شود. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات کتاب گویا بر سلامت روان سالمندان سازمان بهزیستی صورت گرفت. مواد و روش ها پژوهش به روش نیمه‌تجربی می‌باشد. 30 نفر از سالمندان سازمان بهزیستی که در 8 جلسه ارائه کتاب گویا شرکت نموده و ابعاد سلامت روان آنها از طریق پرسشنامه استاندارد سلامت روان  (SCL-90-R)قبل و بعد از شرکت در دوره‏هامورد بررسی قرار گرفت. داده‏ها با استفاده از نرمافزار SPSS 22 و روش‏های آماری توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و روش آماری استنباطی (آزمون کلموگروف-اسمیرنوف یک‏نمونهای، آزمون مقایسه میانگین یک‏نمونهای، آزمون تحلیل همبستگی، آزمون مقایسه میانگینهای جفتی) مورد تحلیل قرار‏گرفت. یافته ها آنالیز آماری نشان داد که تفاوت قابل توجهی در پس‏آزمون نسبت به پیش‏آزمون بر سلامت روان و حساسیت در روابط متقابل، شکایات جسمانی، وسواسی اجباری، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، ترس مرضی، افکار پارانوئیدی و روان‏پریشی سالمندانی که در کارگاههای کتاب گویا شرکت کردهاند، به وجود آمده است (05/0>P). نتیجه گیری با توجه به افزایش جمعیت رو به رشد سالمندی در کشور، سلامت افراد ضروری است. یافتهها نشان داد استفاده از کتاب و کتابدرمانی می‏تواند بر سلامت روان افراد جامعه اثرات مطلوبی به جا بگذارد، به نظر میرسد که این روش یکی از راهکارهای کمهزینه برای درمان است و مسئولین بهداشت روانی میتوانند از آن برای پیشگیری و درمان استفاده نمایند.