K aktuálnym problémom sociálnej pedagogiky v Slovenskej republike - M. Niklová (Czech Pedagogical Society, 2009)
Príspevok približuje aktuálne problémy sociálnej pedagogiky v Slovenskej republike v teoretickej aj v praktickej rovine. Poukazuje na možnosti uplatnenia sociálneho pedagóga v prevencii sociálnopatologických javov so zreteľom na možnosti uplatnenia sociálnych pedagógov v školskom prostredí, oddeleniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a pod. Ďalej sa zameriavame na sociálno-výchovnú činnosť sociálnych pedagógov v zariadeniach výchovnej prevencie a iných poradensko-výchovných inštitúciách.