Rodzic ucznia w dyskursie pedagogicznym - Agnieszka Konieczna (Jan Dlugosz University, 2010)
Praca porusza problem analizy współpracy przebiegającej między szkołą a rodzicami uczniów, zwłaszcza w sytuacji, gdy trudności szkolne dziecka są wieloaspektowe i wymagają zaangażowania osób pełniących różne role szkolne. Poszukiwano odpowiedzi na pytanie o funkcje podmiotowe rodziców w relacjach ze szkołą. Przedstawione wyniki badań dotyczą ukrytych założeń, jakie kryją się za wykluczaniem rodziców w praktyce edukacyjnej szkół publicznych.