Basketbol oyuncularının sportif özgüven ve stresle başa çıkma düzeylerine spor yöneticilerinin etkisi - Ejder Gunes (Ozlem Book Center, 2023)
Bu çalışma, spor yöneticilerinin basketbol oyuncularının sportif özgüven düzeyleri ve stresle başa çıkma becerileri üzerindeki etkilerini incelemeyi hedeflemektedir. Basketbol, oyuncuların fiziksel yeteneklerini ve zihinsel keskinliklerini bir araya getiren hızlı tempolu ve stratejik bir takım sporu olarak öne çıkmaktadır. Saha içindeki dinamikleri, rekabeti ve sürekli değişen oyun koşulları, basketbol oyuncularının sportif özgüven seviyelerini ve stresle başa çıkma becerilerini etkileyen karmaşık etmenlerin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Oyuncuların saha içi performanslarını etkileyen bu psikolojik unsurlar hem bireysel hem de takım başarısı açısından büyük önem taşımaktadır. Özgüven, bireyin davranışlarını etkileyen temel bir özelliktir ve yaşam boyu çevresel etkenlerin etkisiyle şekillenir. Bu, kişinin kendi yeteneklerine olan inancını etkileyebilir. Ayrıca, hızla değişen yaşam koşulları nedeniyle insanların fiziksel ve ruhsal sınırları sık sık zorlanır ve bu da stresin ortaya çıkmasına yol açar. Stres, bireylerin çevresel olaylara verdiği psikolojik tepkinin bir sonucudur ve günlük yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu sebeplerle sosyal bir varlık olan insanın fiziksel ve ruhsal sınırlarının zorlanıp farklı tepkiler göstermesi ve bu değişikliklere uyum sağlamaya çalışması kaçınılmazdır.  Spor yöneticilerinin oyuncuların ruhsal sağlığını ve performansını nasıl etkileyebileceği üzerine odaklanmak, sporun psikolojik boyutuna önemli bir katkı sağlamaktadır.