POMEN MERITVE SESTAVE TELESA PRI OGROŽENIH SKUPINAH NOVOROJENČKOV - Manca Velkavrh (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2024)
Ustrezno znotrajmaternično okolje plodu omogoča ustrezno rast ter doseganje lastnega rastnega potenciala. V primerih, ko okolje za plod ni ustrezno, kot npr. kadar se mati neustrezno prehranjuje ali ima pridružene bolezni, lahko pride pri plodu do presnovnih sprememb, ki imajo posledice za vse življenje. Meritve sestave telesa so pomembne za zagotavljanje ustreznih tekočinskih in prehranskih potreb zlasti v skupinah ogroženih novorojenčkov - novorojenčkov rojenih velikih ali majhnih za gestacijsko starost, tistih s prirojeno srčno napako ali z ledvičnimi boleznimi ter nedonošenčkov. Metode merjenja sestave telesa so različne in vsaka od njih ima določene prednosti in slabosti.