Krepšininkų, futbolininkų ir nesportuojančiųjų atsigavimo proceso ypatybės po submaksimalaus fizinio krūvio mėginio - Renata Žumbakytė; Alfonsas Vainoras; Alma Kajėnienė; Kristina Berškienė; Viktorija Augutienė (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - ištirti krepšininkų, futbolininkų ir nesportuojančių asmenų (vyrų ir moterų) organizmo atsigavimo reakcijos po dozuoto ﬁ zinio krūvio kaitą bei ﬁ ziologinių rodiklių stabilumą. Buvo tiriami 267 asmenys: trys vyrų (krepšininkų (KV), futbolininkų (FV) ir nesportuojančiųjų (NV)) ir dvi moterų (krepšininkių (KM) ir nesportuojančiųjų (NM)) grupės. Norėdami išsamiau išanalizuoti sportininkų atsigavimo po dozuoto ﬁ zinio krūvio kaitą, taikėme integralios organiz- mo reakcijos į ﬁ zinį krūvį modelį, kuris apima reguliacinės (centrinės nervų sistemos, autonominio ir humoralinio valdymo), aprūpinančiosios (kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių sistemų) ir vykdančiosios (ﬁ zinio krūvio metu veiklių raumenų grupės) sistemų tarpusavio sąsajos poreiškį krūvio metu. Naudota KMU Kardiologijos institute sukurta au- tomatizuota EKG analizės sistema ,,Kaunas-Krūvis", kuri sinchroniškai registruoja ir analizuoja asmens išugdomą raumenų galingumą, arterinį kraujo spaudimą ir EKG. Atliktas kompiuterizuotas veloergometrinis kiekvieno tiriamojo ﬁ zinio krūvio mėginys, naudojant trumpalaikį (provokacinį) tyrimo protokolą. Sveikos nesportuojančios moterys krūvį pradėjo atlikti nuo 50 W galingumo ir kas minutę didino jį po 25 W iki submaksimalaus (50 + n × 25 W). Kiti tiria- mieji krūvį pradėjo atlikti nuo 50 W galingumo ir kas minutę jį didino po 50 W iki submaksimalaus (50 + n × 50 W). Vertinti šie ﬁ ziologinių rodiklių grįžimo į pradinį lygį pusperiodžiai: širdies susitraukimų dažnio (T (HR)), intervalo JT, t. y. (T (JT)), sistolinio arterinio kraujo spaudimo (T (S)), santykinės repoliarizacijos JT / RR, t. y. T (JT / RR), ir santykinės pulsinės amplitudės T ((S - D) / S). S ir HR dydžiai labiau sietini su reguliacija, o (S - D) / S ir JT - su atskirų organų funkcija, ir nusako periferijos atsaką. Naudodami Liapunovo eksponentę (L (X)), įvertinome minėtų ﬁ ziologinių rodiklių stabilumą. Alikę tyrimą padarėme tokias išvadas: 1) atsigavimo rodikliai patikimai skiriasi atsigavimo greičiu ir stabilumu; 2) futbolininkų, krepšininkų, nesportuojančių, vyrų ir moterų atskirų ﬁ ziologinių procesų atsigavimo greičiai, stabi- lumas bei juos lemiantys veiksniai skiriasi. Raktažodžiai: sportininko širdis, elektrokardiogramos pokyčiai, krūvis, atsigavimas.