Edytorial; - Wit Pasierbek (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Wybitny filolog, slawista, historyk literatury i kultury polskiej Aleksander Brückner, w Słowniku etymologicznym języka polskiego (1926-27) napisał, że sumienie to znaczy "mniemać tak i siak". Już to określenie wprowadza w poważną zadumę, gdyż właściwie to nie wiadomo, czym to sumienie jest, chociaż pewne o nim pojęcie posiadamy - w sumieniu człowiek rozważa, roztrząsa, osądza.